Is er leven na een scheiding?

De ervaring van een scheiding is er een van intense pijn, alsof je hart gebroken wordt. Het kan daarom enige tijd duren voordat je je leven weer op orde hebt. Maar evengoed kun je voor de rest van je leven lopen met de schadelijke erfenissen van een scheiding. Van bitterheid, wantrouwen en eenzaamheid aan de ene kant, of hardheid en herhaling van gebroken relaties aan de andere kant. Omdat een herstelproces vaak moeizaam gaat en pijnlijk is, willen we een programma aanbieden dat daarbij kan helpen. 

Is er leven na een scheiding?

Het programma ‘Opnieuw op weg’ bestaat uit 9 thema’s; het basislesboek draagt de titel ‘Tegen de helling opklauteren’.  Dit lesboek behandelt het hele proces van de eerste aankondiging van de scheiding tot het volledige herstel in een nieuw leven. Het helpt je stap voor stap de weg omhoog terug te vinden.
De andere themalesboeken zijn: 

 

  • had dit huwelijk/deze relatie nog gered kunnen worden (waar bevond jij je in deze relatie)? 

  • opnieuw vrijgezel (hoe leer je weer positief denken over jezelf)

  • omgaan met je financiën (een scheiding heeft grote financiële gevolgen)

  • communicatie (wat heb je geleerd hierin en zou je voor de toekomst anders doen)

  • seksualiteit (hoe ga je daar als alleenstaande mee om)

  • kinderen en echtscheiding (hoe begeleid je hen op een liefdevolle manier)

  • vergeving (het complexe van vergeving en het belang ervan)

  • Bijbelse inzichten over echtscheiding (wat zegt de Bijbel erover)

 

Doelgroep
Het programma is bedoeld voor mensen die door een scheiding of relatiebreuk heen zijn gegaan. De cursus is op christelijke grondslag, maar iedereen is van harte welkom om mee te doen. 

 

Verwachting
‘Opnieuw op weg’ heeft als doel je leven weer positief op de rit te krijgen na een scheiding. Het programma biedt herstel aan en helpt je om je verleden te verwerken zodat je beter kunt functioneren en op een gezondere manier een eventuele nieuwe relatie kunt aangaan. 

 

Wat is het verschil met andere soort gelijke programma’s?
Het verschil met andere programma’s is dat je het verwerken van je scheiding niet alleen hoeft te doen. Je doet het samen met anderen in een verwerkingsgroep waarbij de herkenning bij elkaar van grote waarde is. Deelnemers hebben aan een half woord genoeg omdat ze weten hoe de pijn, het verdriet en de afwijzing voelen. Er wordt naar elkaar geluisterd en steun en bemoediging geboden. De leiders van de groep hebben zelf een scheiding meegemaakt, dus kunnen ze zich goed verplaatsen in de deelnemers. 

 

Praktische informatie
Het programma is 15 avonden (1x per 3 weken) en zal gegeven worden vanaf sept/okt 2019. Er is plaats voor 12 personen. Het cursusmateriaal kost € 79,95 en voor koffie en thee wordt een eenmalige bijdrage van € 10,- gevraagd.  
De eerste avond zal in het teken staan van kennismaken, het uitdelen van het materiaal en uitleg over het programma.

 

Contactpersonen en meer informatie
Je kunt je opgeven bij Henk en Dineke Prins (henkprins7@gmail.com). Wanneer financiën een probleem zijn om mee te doen, stuur dan een mailtje naar Edith Kroeze (). We gaan dan samen kijken of we een oplossing kunnen vinden.