Leerhuis 2022 - 2023

In de Stadskerk Emmen willen we graag samen geestelijk groeien. Op zondagochtend is het onderwijs in de dienst laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Doordeweeks bieden we cursussen en studies aan die meer toegespitst zijn op ieders persoonlijke behoeften. Het Leerhuis is de plek om je geloofsleven te verdiepen. We bieden voor ieder wat aan, of je nu jong bent in je geloof of al heel lang met God op weg bent. We hopen je komend seizoen bij een of meerdere avonden te ontmoeten!

Onderaan deze pagina kun je je opgeven voor het leerhuis of een vraag stellen.

 

EC –Bijbelcursus: in 4 jaar door de Bijbel 

De Bijbelcursus van het Evangelisch College is er voor iedereen die de Bijbel beter wil leren kennen, begrijpen en toepassen. Met welke voorkennis je ook aan de cursus begint, je zult merken dat je door deze cursus blijft groeien in geloof en God beter zult leren kennen. 

Wanneer je deze cursus volgt, lees je in vier jaar de hele Bijbel door; alle Bijbelboeken komen hierbij aan bod. Ieder jaar wordt ook een thema besproken, dat je helpt om de Bijbel beter te kunnen lezen. Per jaar volg je in totaal 18 lessen: 9 lessen Oude Testament en 9 lessen Nieuwe Testament, van elk 2,5 uur. In de lessen wordt aandacht besteed aan de achtergronden, context, thema’s, moeilijke passages en de boodschap van ieder Bijbelboek. 

Deze cursus vraagt een tijdsinvestering van gemiddeld vijf uur per week. Je besteedt deze tijd aan het lezen van het Bijbelboek, het vergaren van aanvullende informatie op EC-online en het volgen van de lessen. De kosten zijn 30 euro per maand, dat is incl. toegang tot de digitale studiebijbel. 

De bijbelcursus begin op 14 september en wordt om de 2 weken gegeven.

DURF 

DURF is een geestelijk groeiprogramma waarin de thema’s Intimiteit, Identiteit en Autoriteit centraal staan. Deze drie thema’s zijn onlosmakelijk verbonden met het geloof in Jezus Christus en samen resulteren ze in geestelijke groei, leggen ze een stabiel fundament in je geestelijk en persoonlijke leven. 

Verlang jij naar geestelijke groei en stabiliteit? Naar verdieping van Jouw relatie met Vader, Zoon en Heilige Geest?  Wil je meer tijd vrijmaken voor aanbidding, voor contact met medechristenen? Dan is DURF wel iets voor jou.   
Voor meer info of voor opgave kijk op www.stadskerkemmen.nl/durf 

Dit zijn de data van DURF:

  • 4, 11, 25 oktober
  • 1, 18, 15, 22 november
  • 31 januari
  • 7, 14, 21 februari
  • 7, 14, 21, 28 maart
  • 9, 16, 23, 30 mei
  • 6, 13, 20 juni

 

Cursus Seksuele opvoeding 

In 4 avonden willen we aan de slag met het thema seksuele opvoeding. De eerste avond zullen we onder leiding van Natasja stilstaan bij wat de bijbel ons leert op het gebied van seksualiteit. Pas als we een eigen duidelijke mening en visie hebben gevormd over welke plek we seksualiteit willen geven in ons eigen leven en ons gezin kunnen we goed in gesprek met onze kinderen. 

Veel ouders ervaren een gesprek over seksualiteit met kinderen als lastig. Vertellen wat je belangrijk vindt is een ding, maar aansluiten op hun leefwereld en hen daarin goede begeleiding bieden; dat is een uitdaging. Anderzijds komt het vanzelf op je af: Wat doe je als je 2-jarige zoon k u t roept? Hoe reageer je als hij 5 is? Of 12? Of je kind van 10 kijkt porno. Hoe ga je op een ontspannen en constructieve manier het gesprek aan? Je dochter van 18 wil dat haar vriend bij haar op de kamer komt slapen. Jij wil dat niet. Hoe ga je hier mee om?  

Op de tweede avond gaan we nog wat dieper in op het gesprek over seksualiteit in deze veranderende samenleving. Hoe ga je met je kinderen in gesprek over LHBTIQA+, hoe begeleid je hen goed in hun man- of vrouw zijn, wat zijn (waardevolle) verschillen tussen man en vrouw en hoe gaan we om met de trends in de samenleving? Ook deze avond worden we onderwezen, maar gaan we ook zelf in gesprek en aan de slag met casussen. 

Tot slot is er een laatste avond voor ouders die worstelen met gevoelens van falen op dit gebied. Misschien zit je nog in het proces van opvoeden, misschien ligt dit al jaren achter je, in beide gevallen kun je erg worstelen met hoe de dingen zijn gelopen en de rol die jij daarin hebt gespeeld.  

Cursusdata: 26 oktober, 9 november, 23 november en 7 december.

 

Bijbelstudie: Verbond met Israël 

Sinds het ontstaan van Israël zijn vele kerken anders gaan denken over de beloften die God in de bijbel doet. De kerk is niet de vervanger van Israël. God blijft trouw aan de beloften die Hij aan Israël heeft gedaan. De verbonden met Israël blijven dus onverkort van kracht. Hoe passen wij als kerk dan in dit plaatje? Hoe staan wij tegenover Israël? Wat is onze roeping in dit geheel? 

Op deze vragen willen we tijdens de cursus met Tinus Panneman een antwoord vinden. Met elkaar gaan we kijken naar de verbonden die God met Israël sloot. We gaan zien dat de zegen van God voor Israël ook ons heeft bereikt. Ook wij mogen tot zegen zijn voor onze wereld en voor Israël. 

Cursusdata: 26 oktober, 9 november en 23 november.

 

Cursus Vind je plek

Zou je graag willen meebouwen aan deze gemeente, maar heb je geen idee wat jouw plekje zou zijn? Dan is deze cursus iets voor jou! Je leert vanuit de bijbel hoe God de gemeente wil laten functioneren en wat Zijn plan daarin ook met jou is. Je krijgt zicht op je eigen gaven en waar jij enthousiast van wordt. Er komt een profiel uit waardoor jij beter zicht krijgt op welke taken wel en niet bij je passen. Als het lukt, sluit je de cursus af met een gesprek met een matchmaker, waar drie opties uit komen die bij jou passen en waar jij uit kunt kiezen. 

Cursusdata: 26 oktober, 9 november, 23 november en 7 december.

 

Bijbelse toekomstverwachting

Als je naar de wereld en omstandigheden kijkt, kun je soms ontmoedigd raken over de toekomst. Hoe gaat die toekomst eruitzien? De Bijbelstudie ‘Bijbelse Toekomstverwachting’ wil graag inzicht geven in Gods plan met de wereld; de rol van Israël en de rol van de gemeente daarin. Theo Niemeijer zal ons in vier avonden meenemen in thema's als de tekenen van de tijd, de opname van de gemeente, de grote verdrukking en het 1000-jarig vrederijk

Cursusdata: 29 maart, 12 april, 26 april en 10 mei.

 

Balans, stilte en rust

Psalm 62 vers 2
'Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust,
van Hem komt mijn redding
'

Wat is het waardevol wanneer we God als rustpunt in ons dagelijks leven ervaren, om te leven vanuit een rust die alleen God ons kan geven.

Hoe kunnen we het leven inrichten als rustige wandeling met onze Hemelse Gids? In drie avonden houden we ons samen bezig met dit thema, gegeven door Sandra Stolper- de Haan. We bespreken wat rust is, waar we deze rust ten diepste kunnen vinden en hoe we hier meer naar toe kunnen groeien.

Cursusdata: 29 maart, 12 april en 26 april.

 

Emoties in beeld. 

Emoties, op sommige momenten is het fijn om ze te ervaren op andere momenten kan het soms knap lastig zijn om ze te beleven of te uiten. In 3 avonden willen we verschillende emoties in beeld brengen. Ze zijn een onderdeel van Gods Schepping, Hij heeft ze ons gegeven met een doel. Maar wat is dan het belang van onze emoties? Wat zegt onze emotiebeleving over ons als persoon? Wat zijn de valkuilen waardoor we soms vast kunnen lopen, en de effecten op ons lichaam? Denk maar aan stress/burn-out klachten, onzekerheid, twijfel, bezorgdheid, angst, paniek, schuldgevoelens. En hoe mogen we samen met God werken aan meer balans op het gebied van emoties?  Bert Kroeze en Frouwk Loman willen in 3 avonden deze thema’s belichten.

Cursusdata: 29 maart, 12 april, 26 april en 10 mei.

 

(Pre) Marriage Course

In Genesis lezen we dat God al direct vanaf het begin het huwelijk heeft bedacht. Dat geeft aan hoe belangrijk het huwelijk voor Hem is! Als Stadskerk Emmen hebben we daarom veel aandacht voor huwelijken en huwelijkszorg.

Voor stellen die willen gaan trouwen hebben we een Pre Marriage course; een gezellig weekend waarbij stellen met elkaar vijf thema’s bespreken. Op die manier ga je goed voorbereid het huwelijk in. Ook geven we de Marriage course 2.0. Deze cursus is voor stellen die langer dan 5 jaar getrouwd zijn en waarbij al vaste – en soms ongezonde – patronen zijn ontstaan in het huwelijk. Aan de hand van vragen en opdrachten ga je als echtpaar in gesprek. Investeren in het huwelijk door tijd voor elkaar te maken is het grootste cadeau dat je je partner, je kinderen en jezelf kunt geven. Een deelnemer verwoordde het laatst zo: “Ik heb gezocht naar een goed programma voor ons huwelijk en het is gewoon in onze eigen kerk te vinden!”

 

Ik heb een vraag / Ik geef mij op voor het leerhuis
Vul hieronder je gegevens in: